Victoria Janeling

Välkommen hit
Under ett liv hamnar vi ibland i kortare eller längre tidsperioder som kan vara påfrestande på olika sätt. Vi kan uppleva symtom i form av t ex nedstämdhet, oro eller stark ångest, tomhet eller utmattning. Ibland har vi relationsproblem eller befinner oss i livssituationer som kan kännas svåra att övervinna på egen hand. Vare sig det handlar om långvariga eller mer tillfälliga livsproblem eller ett lidande orsakat av traumatiska upplevelser – så kan vi önska samtala och reflektera kring vår situation tillsammans med en utomstående professionell person – under en kortare eller längre tid.
Jag har möjlighet att ta emot vuxna, barn/ungdomar och familjer efter överenskommelse, för konsulterande samtal, stödsamtal, krissamtal eller insikts – och bearbetande psykoterapisamtal.

Hur tas den första kontakten och vad händer sedan?
Du kontaktar mig enklast via min direktmail (tänk på att inte lämna ut alltför detaljerad personlig information om dig själv via mail). Vid ett första sk bedömningssamtal så hjälps vi åt att kartlägga vad du önskar hjälp med, och en bedömning görs av om och på vilket sätt jag kan vara till hjälp. Vanligen funderar du sedan hemma i lugn och ro över hur samtalet och kontakten med mig kändes och om du vill återkomma. Om man önskar en fortsättning så görs överenskommelser upp kring lämpliga tidsramar för kontakten.

Hur jag arbetar/min terapeutiska inriktning:
Jag är utbildad både i psykodynamisk terapi (PDT), relationell psykoterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT). Jag arbetar utifrån ett integrativt förhållningssätt, vilket innebär att jag anpassar samtalen utifrån den problematik och målsättning som varje individ kommer med. Jag integrerar olika terapeutiska metoder och arbetssätt, och värnar om det unika i varje individ. Jag lägger därför stor vikt vid att förstå vem du är och hur just du fungerar, för att tillsammans med dig hitta den form av terapi och metod som passar dig bäst. De arbetsmetoder som jag använder mig av är de som anses vetenskapligt utprövade och utvärderade.

Om psykodynamisk terapi (PDT), relationell psykoterapi och kognitiv beteendeterapi (KBT)
Genom psykoterapi har vi en möjlighet att bearbeta våra känslor och tankar, samt förändra invanda livsmönster och beteenden. Genom psykoterapi kan vi också öka vår kunskap om oss själva och hur vi fungerar. T ex få en förståelse för hur vi påverkas av vår omgivning, av vår historia – samt förstå mer om hur våra känslor fungerar och hur vi kan förhålla oss till dem på ett sunt sätt.

I mitt arbete utgår jag i grunden främst från psykodynamisk teoribildning ur vilken det relationella tänkandet har sitt ursprung. I relationell psykoterapi söker man på ett personligt och flexibelt sätt att möta klienten. Namnet syftar dels på relationers betydelse, där människans medfödda behov av anknytning (anknytningsteori) och relationer ses ha en avgörande betydelse för vår psykiska utveckling och välbefinnande. Dels syftar ”relationell” på själva terapisituationen där jag värnar om en trygg klient – terapeutrelation. Mitt terapeutiska förhållningssätt genomsyras av ett relationellt perspektiv där jag är mån om att du känner sig sedd, lyssnad på och respekterad. Studier visar också att det som har stor betydelse för psykoterapiutfall (oavsett terapeutisk inriktning) är den trygga alliansen, anknytningen och relationen mellan klient och terapeut, samt en terapeuts empatiska förmåga.

Relationell psykoterapi är bra vid de flesta former av psykiska problem, både vid tydliga psykiatriska symtom eller vid mer diffusa besvär/ lidande. Den bygger på aktuell utvecklingspsykologisk och neurobiologisk forskning samt evidensbaserad psykoterapiforskning.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en psykoterapeutisk behandlingsmetod som utgår från kognitiv teoribildning och/eller inlärningsteori. Den innebär kortfattat att man arbetar med att förändra tankar, känslor och handlingsmönster som inte är välfungerande och därigenom leder till psykisk ohälsa. KBT är en strukturerad och insiktsbefrämjande psykoterapi som mer inriktas på nuet och framtiden, än det förflutna. Tonvikten ligger på att terapeut och klient tillsammans tolkar tankar, känslor och beteenden – vilka hör samman och påverkar varandra. Fokus kan ligga på att hitta t ex feltolkningar av tankar och signaler från den egna kroppen, och att via olika KBT- tekniker lära sig att utmana dessa. Det kan även handla om att hitta alternativa tankar och andra lösningar på problem, än vad man kanske haft tidigare. KBT har också stöd i evidensbaserad psykoterapiforskning och har visat god effekt för en rad olika typer av psykisk ohälsa, exempelvis ångestproblematik, fobier, sömnproblem och stressrelaterad problematik.

Om du är intresserad av att veta mer om hur jag arbetar, så är du välkommen att kontakta mig och ställa frågor.

Om Victoria Janeling

  • Legitimerad Psykoterapeut med examen från Uppsala Universitet
  • Socionom med examen från Örebro Universitet
  • Integrerad psykoterapiutbildning (PDT/relationell psykoterapi samt KBT) med examen från Linköpings Universitet
  • Utbildning i familjeterapi – introduktion och påbyggnadsutbildning, Göteborgs socialpsykologiska institut
  • Mångårig klinisk erfarenhet av professionell samtalsbehandling i möten med människor i svåra livssituationer, inom både hälso-och sjukvård, skola och socialtjänst, erfarenhet av handledningsuppdrag inom kommunal och privat verksamhet.

Eskilstuna Psykoterapi